Auton Äänieristys - Hyödyt & Vinkit

Auton äänieristys - Hyödyt & Vinkit - Esimerkkiasennus Ford Transit 2024

 

Tämä artikkeli käsittelee yleisesti auton äänieristystä, mitä materiaaleja auton äänieristeinä käytetään, kuinka paljon auton äänieristys maksaa ja mitä hyötyjä auton äänieristämisellä on. Juttu sisältää lisäksi kuvia ja vinkkejä liikkeessämme äänieristetyn Ford Transit 2024 vuosimallin pakettiauton täydellisestä äänieristämisestä. Ford Transit auton äänieristys hiljensi ajomelua yli 9dB, mikä on valtava lukema dB-asteikolla mitattuna.

Autoviihde asentaa auton äänieristeet vankalla kokemuksella, kustannustehokkaasti ja tietenkin parhaalla mahdollisella lopputuloksella. Teemme auton äänieristystyöt Oulun liikkeemme omassa asentamossamme. Jos olet kiinnostunut autosi äänieristämisestä, ota yhteyttä tai tule käymään myymälässämme, niin laskemme kustannustehokkaan tarjouksen autosi äänieristämisestä. Jos haluat tehdä työn itse, tarjoamme parhaat äänieristeet edullisesti ja neuvot ilmaiseksi, jotta onnistut autosi äänieristämisessä varmasti.


Mitä auton äänieristys tarkoittaa?

Auton äänieristys tarkoittaa ajomelun hiljentämistä. Ajomelu aiheutuu auton rakenteiden vibraatiosta, värähtelevistä pinnoista ja ääniaaltojen 'kimpoilusta' kovilla pinnoilla. Auton äänieristys ei tarkoita, että autosta tulisi täysin hiirenhiljainen, sillä se on mahdotonta. Joka tapauksessa auton äänieristys vähentää merkittävästi ajomeluna ilmenevää kohinaa ja huminaa, kun rakenteet vuorataan tarkoitukseen sopivilla äänieristemateriaaleilla. Auton äänieristeet jäykistävät resonoivia pintoja ja absorboivat kimpoilevia ääniaaltoja. Oikeaoppinen auton äänieristys laskee auton ominaista resonanssitaajuutta kuulokäytäviä miellyttävälle tasolle, tehden autoilusta sangen mieluisamman kokemuksen.

Kannattaako auto äänieristää?

Auton äänieristäminen kannattaa aina. Se parantaa auton akustiikkaa hiljentäen ajomelua, lisää ajomukavuutta ja tarkentaa samalla auton äänentoistoa. Kaikki edellä mainitut seikat ovat tärkeitä viihtyvyytesi kannalta, jotta autoilu olisi nautinnollisempaa.

Mikä on paras äänieriste autoon?

Yleisesti ottaen paras äänieriste autoon on sellainen materiaali, jolla on mukavasti ominaispainoa, se absorboi ääntä ja estää parhaiten rakenteiden värähtelyä eli vibraatiota. Sama tietty äänieriste ei kuitenkaan ole aina välttämättä se paras ratkaisu auton jokaiseen äänieristettävään osa-alueeseen. Me Autoviihteellä suunnittelemme auton äänieristystyön aina huolellisesti ja käytämme vain käyttökohteeseen sopivia äänieristeitä. Työn suorittamisen jälkeen et huomaa eroa silmällä (ainoastaan korvilla), sillä äänieristeet asennetaan lähtökohtaisesti aina piiloon auton rakenteisiin.

Mitä auton äänieristäminen maksaa?

Auton äänieristämisessä suurin kulu on työnosuus. Auton äänieristäminen kestää työn laajuudesta ja automallista riippuen muutamista tunneista pariin päivään. Lähtökohtaisesti hintahaarukka liikkuukin töineen usein muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen euroon. Käytännössä, mitä kattavammin auto äänieristetään, sitä parempi on myös lopputulos. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että jokaisessa automallissa on omat suurimmat melunlähteensä ja osa on lähtöjään hiljaisempia kuin toiset. Tämän vuoksi suosittelemme ja suunnittelemme aina erikseen jokaiseen autoon kustannustehokkaimman ja järkevimmän äänieristysratkaisun.


Auton äänieristeet materiaaleina ja käyttökohteet

 

Millä auto äänieristetään?

Auton ajomelun äänieristämiseen voidaan käyttää käyttökohteesta riippuen laajasti eri äänieristystuotteita; butyylikumi vaimennusmatto, polyuretaaninen äänieriste, elastinen lämpö- ja äänieriste ja vaimennusmassat. Auton äänieristykseen löytyy myös valmiita monikerroksisia äänieristelevyjä, jotka ovat yhdistelmiä edellä mainituista äänieristemateriaaleista. Valmiiden monikerroksisten äänieristelevyjen käyttö nopeuttaa ja helpottaa äänieristystyötä, sillä yhdellä tuotteella saadaan useamman eristemateriaalin hyödyt yhdella kerralla. Kaikissa valikoimamme äänieriste- ja vaimennustuotteissamme on valmiit liimapinnat, eivätkä ne vaadi lämmitystä. Myymme vain hyväksi todettuja ja sellaisia äänieristetuotteita, joita itsekin käytämme autojen äänieristystöissä. Alla esimerkkejä näistä yleisimmistä äänieristeistä ja niiden käyttökohteista.

Butyylikumi vaimennusmatto

Butyylikumi vaimennusmatto on yleisin auton vaimennusmateriaali, joka asennetaan puhdistetulle peltipinnalle käyttötarkoitukseen sopivalla Roller-työkalulla. Butyylikumi on materiaalina ohutta (noin 1,7mm - 3,7mm) ja suhtellisen painavaa butyylia. Butyylikumin tehtävä on jäykistää värähtelevä peltirakenne, jonka myötä ajomelu hiljenee. Valikoimamme butyylikumimatoissa on valmiit tarttuvat liimapinnat ja alumiinipinnoite, eikä niitä tarvitse lämmittää ennen asennusta. Tärkeintä butyylikumin asentamisessa on varmistaa, että peltipinta on puhdistettu irtoliasta ja rasvasta.

dle butyyli vaimennus dle butyyli vaimennusstp butyylikumidle butyylikumi vaimennusmatto

Ääntä absorboivat äänieristeet

Absorboivat äänieristelevyt on tarkoitettu estämään ääniaaltojen kimpoilua kovilla pinnoilla, mikä hiljentää ajonaikaista huminaa ja kohinaa. Valikoimastamme löydät esimerkiksi DLE Polyuretaaniset ja Comfort Mat Tsunami -äänieristeet. Comfort Mat Tsunami äänieriste on aaltokuvioitu,18mm paksua ja valmistettu synteettisten kumien seoksesta, joten se on myös täysin vedenkestävä. Tsunamia voidaan käyttää äänieristeenä autossa monipuolisesti. Lähtökohtaisesti suosittelemme asentamaan sen butyylin päälle lisäeristeeksi. DLE Polyuretaaninen äänieriste on oiva valinta esimerkiksi auton oven lisäeristeeksi. Parhaiten materiaali pääsee oikeuksiinsa ovipaneelin nurjalla puolella. Yleisesti absorboivia äänieristeitä voidaankin käyttää esimerkiksi auton muoviosissa, ovipaneelin nurjalla puolella tai rengaskoteloissa.

comfort tsunami äänieriste oveenäänieriste perakonttitsunami rengasmelun vaimennustsunami aanieristematto

Monikerroksinen äänieristelevy

Valikoimastamme löytyvä Comfort Mat Titan on esimerkki erittäin laadukkaasta 3-tasoisesta äänieristematosta, jolla on korkeatasoinen vaimennusteho (jopa 38dB). Comfort Mat Titan on 8mm paksu äänieristematto, jonka pohjimmainen kerros on butyyliä, uloin pinta on kangaspäällysteinen ja maalattavissa vaikka neutraalin mustaksi, jos myrkynvihreä pintaväri ei miellytä silmää. Monikerroksisen materiaalin etuna on äänieristystyön nopeuttaminen, kun saat yhdellä vaimennuksella kolmen eri materiaalin hyödyt. Comfort mat Titan on myös monikäyttöinen, sillä se ei ime kosteutta, jonka vuoksi sitä voidaan käyttää äänieristeenä niin ovissa, lattiassa, kattorakenteessa, peräkontissa, pyöränkoteloissa ja -kaarissa tai vaikkapa pakettiauton väliseinässä. Comfort Mat Titan äänieristeen asentamiseen suosittelemme käytettävän myös Roller-työkalua ja vaimennettava pinta on syytä puhdistaa irtoliasta ja rasvasta.

Comfort Mat Titan aanieristecomfort titan aanieristecomfort titan aanieristecomfort titan aanieristelevy


Ford Transit 2024 pakettiauton äänieristys kuvien kanssa

Ford Transit 2024 pakettiauton aanieristys vaimennus

Alustus Ford Transit auton äänieristykseen

Asiakkaamme Ford Transit 2024 vuosimallin väliseinällinen kori osoittautui kovin äänekkääksi pakettiautoksi. Asiakkaan toiveena olikin saada ajomelua vähennettyä mahdollisimman paljon. Ennen rakenteiden vaimentamista ja äänieristystä kävimme koeajolla ja suoritimme dB-mittauksen 100km/h nopeudessa moottoritiellä. Mittauksen dB-keskitulokseksi saatiin 99,36dB ajomelua niskatuesta mitattuna. Suurimmiksi melunlähteiksi osoittautuivat ohjaamon penkkien takana oleva muovinen väliseinä ja edestä tuleva rengasmelu. Myös ovien läpi kantautui ikävää kohinaa ja etenkin ohiajavien autojen melu kantautui ovirakenteen läpi sisälle saakka erittäin selkeästi. Mittauksen jälkeen autoon laadittiin toimintasuunnitelma ajomelun hiljentämiseksi ja äänieristystyö päästiin viimein aloittamaan.

Vaimennettavat osa-alueet lueteltuna:

  • Pyöräkoteloiden äänieristys
  • Väliseinän äänieristys
  • Etuovien äänieristys
  • Ohjaamon lattiarakenteen äänieristys
  • Ohjaamon kattorakenteen äänieristys

Pakettiauton valiseinan aanieristys

Väliseinä - suurin melunlähde

Transitin muovinen väliseinä osoittautui ajon aikana äänekkäimmäksi melunlähteeksi. ohut ja kevyt muovirakenne reagoi ajon aikana kaikkiin pienempiinkin värähtelyihin aiheuttaen voimakasta huminaa.

valiseinan aanieristys titan comfort

Väliseinän äänieristys ja maalaus

Väliseinärakenne jäykistettiin Comfort Mat Titan -äänieristematoilla (linkki tuotteeseen). Kahdeksan millinen ja 3-tasoinen äänieristematto estää väliseinärakenteen ajonaikaisen värähtelyn ja minimoi resonoinnista aiheutuvan ajomelun. Comfort Mat Titan -äänieristematon myrkynvihreä kangaspinta maalattiin asiakkaan toiveesta mattamustaksi, jolloin lopputuloksesta saatiin myös näyttävämpi kokonaisuus. Ford Transit väliseinän äänieristyksessä tulee huomioida, että alaosan ilmankiertoaukkoja ei saa peittää.

ford transit lattian purku

Lattia alkuperäisenä

Ohjaamon lattia purettiin täysin peltipinnalle saakka. Lattian muoviosien alla oli jo alkujaan muutamissa kohdissa noin 5cm pehmeää fyllinkiä, tämä ei kuitenkaan riitä hiljentämään ajomelua, sillä irtonainen fyllinki ei jäykistä lattiapellin värähtelyä.

ford transit lattian aanieristys titan comfort

Lattian äänieristys

Ohjaamon lattiarakenne jäykistettiin Comfort Mat Titan -äänieristematoilla (linkki tuotteeseen). Comfort Mat Titan toimii myös lattiarakenteessa yhtälailla kuin välisienässä, jäykistäen värähtelevän pinnan ja toimien samalla äänieristeenä 3-tasoisen monikerrosrakenteensa ansiosta.

Katto purettu

Sisäkatto alkuperäisenä

Ohjaamon sisäkaton verhoilu purettiin peltipinnalle saakka. Katossa on mukavasti suoraa peltipintaa, mikä helpottaa äänieristeen asentamista.

Sisakaton aanieristys

Sisäkaton äänieristys

Ajonaikana peltipinnan värähtelystä johtuva resonointi hiljennettiin tässäkin Comfot Mat Titan -äänieristematolla. Ford Transitin katto saadaan vaimennettua sisäpuolelta kätevästi muutamalla isokokoisella äänieriste arkilla.

Ford transit oven purku

Oven purku

Pakettiauton etuovet ovat suuret ja vailla tehdasvaimennusta, minkä vuoksi ajonaikainen humina voimistuu ja kantautuu oven läpi ohjaamoon. Etuna Ford Transitin ovissa on välipellin suuri aukko, mikä helpottaa vaimennustyötä.

Ford transit oven aanieristys comfort titan

3-Tasoinen äänieristyslevy

Ovien uloinpinta puhdistettiin ensin liasta ja pölystä huolellisesti. Tämän jälkeen uloimpaan pintaan asennettiin sopivina arkkeina Comfort Mat Titan -äänieristemattoa (noin 1,5kpl per ovi). Tämä jäykistää värähtelevän peltipinnan ja toimii myös äänieristeenä.

ford transit oven lisaeristys comfort tsunami

Oven lisäeristys

Comfort Mat Titan 3-tasoisen äänieristeen päälle asennettiin Comfort Mat Tsunami (linkki tuotteeseen) -äänieristemattoa (noin 3kpl per ovi). Tsunami-äänieristematto on aaltokuvioitua ja 18mm paksua äänieristettä, joka absorboi ääntä tehokkaasti vähentäen ääniaaltojen kimpoilua ovirakenteen sisällä ja eristäen oven läpi kantautuvaa kohinaa.

ford transit ovipaneelin aanieristys

Ovipaneelin äänieristys

Ovirakenteen äänieristys viimeisteltiin ovipaneelin äänieristyksellä. Ovipaneelin nurja puoli äänieristettiin DLE Polyuretaanisella äänieristeellä (1kpl per ovipaneeli). Polyuretaaninen 10mm paksu pehmeä äänieriste toimii lisäeristeenä ovirakenteessa ja vähentää myös ovipaneelin resonointia.

ford transit pyorakotelon vaimennus

Pyöräkoteloiden pohjatyöt

Pyöräkotelot suositellaan vaimennettavan ulkopuolelta, jolloin saat parhaan mahdollisen lopputuloksen etenkin, kun rengasmelu on tässä autossa jo valmiiksi voimakas. Pohjatyöt on syytä tehdä huolella. Ensin renkaat ja muoviosat irroitetaan, jonka jälkeen vaimennettava alue puhdistetaan irtoliasta ja pölystä.

ford transit pyorakotelon aanieristys

Pyöräkoteloiden äänieristys

Pyöräkotelot vaimennettiin Comfort Mat Titan 3-tasoisella äänieristematolla. Titanin alin butyylikerros toimii vaimentimena estäen peltipinnan ajonaikaisen värähtelyn ja muut kerrokset eristävät ääntä erittäin tehokkaasti. Tuote sopiikin loistavasti rengaskoteloihin.


Äänieristyksen lopputulos

Ford Transit 2024 korimallin ajomelu hiljeni äänieristyksen jälkeen kaikkiaan 9,16dB 100km/h nopeudessa niskatuesta mitattuna. Ajokokemus muuttui äänellisesti meluisasta kohinasta miellyttävän tasaiseksi huminaksi, joka ei enää ota korviin. Auton äänieristyksessä yllättävän suuri osa ajasta on myös pelkästään auton rakenteiden purkua ja kasausta itse vaimennustyön lisäksi. Transitin äänieristykseen kuluikin aikaa kaikkiaan 3 työpäivää ja runsaasti eri äänieristysmateriaaleja. Tämä on kuitenkin oiva esimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus auton äänieristystyöllä on ajomeluun ja ajomukavuuteen, kun keskitytään auton pahimpiin melunlähteisiin. Täysin hiirenhiljaista autoahan ei ole mahdollista saadakkaan vaimennustyöllä, mutta kyllä auton äänieristystyö on ehdottomasti kannattavaa varsinkin, jos autoilee paljon. Etenkin tämän Ford Transit korimallin pakettiautossa äänieristyksen hyödyt pääsevät erinomaisesti esille.

Jos olet kiinnostunut autosi äänieristämisestä, niin ota rohkeasti yhteyttä asiakastukeemme alta!